Orkester: Arméns Musikkår
Plats: Filadelfiakyrkan, Stockholm
Datum: 19 november 2016
Efter tio år av spelkonserter med symfoniorkester är jag fortfarande sugen på mer. Däremot har jag de senaste åren mest sett fram emot annorlunda upplägg som exempelvis de David Westerlund stått för i och med potpurrin av ljud som var Gamers X-Mas samt när han såg till att Nobuo Uematsus band Earthbound Papas kom till Stockholm för att rocka loss.
Orvar Säfström har under en längre tid varit inne på att göra något annorlunda och i november var det så äntligen dags att se resultatet i form av konserten DefCon 1 som hölls i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Symfoniorkestern var utbytt mot Skandinaviens största blåsorkester: Arméns Musikkår. Från vaktparad till spelmusik. Steget känns långt, men det skulle visa sig vara en klockren kombination.
För några år sedan besökte jag en spelkonsert i Tokyo där just en blåsorkester stod för tonerna. Det visade sig fungera riktigt bra. DefCon 1 visar samma sak, men lägger även en annan touch på det hela i och med ett flertal riktigt lyckade jazzinslag.
Det för mig helt okända peka-och-klicka-spelet The Neverhood överraskade med riktigt svängiga toner. Det syntes tydligt att Arméns Musikkår stortrivdes. Peter McConnells svängiga och skönt mörka soundtrack till klassikern Grim Fandango väckte starka känslor och orkestern briljerade fullständigt. Det är exakt så det ska låta! Många års väntan att få höra Grim Fandango live var till ända.
Strålande Sabina Zweiacker stod för sången denna afton. Orvar berättar att Sabina har framfört ”The Dragonborn Comes” från Skyrim på alla konserter de jobbat tillsammans med. DefCon 1 är inget undantag och mashupen mellan Skyrims huvudtema och Youtube-artisten Malukahs tolkning ”The Dragonborn Comes” är här episk om än något nedbantad jämfört med versionen för symfoniorkester.
Yoko Shimomura är högaktuell som kompositör till nyligen släppta Final Fantasy XV. Den här kvällen uppmärksammades dock hennes musik från Legend of Mana, en Playstation-klassiker till soundtrack. Orvar Säfström berättar den märkliga historien om hur det kom sig att ”Song of Mana” har svensk sång. Det skulle vara något exotiskt – och då föll valet på svensk sång. Så klart.
Originalet framfördes av f.d. Rednex-sångerskan Annika Ljungberg. Här är det Sabina Zweiacker som sjunger troget originalet. Det är en vacker sång med en minst sagt udda text och jag är glad att ha fått höra den live. Utöver Legend of Mana ingick även musik från Secret of Mana och till och med några toner från Kenji Itos mästerverk Mystic Quest som är det första spelet i serien.
James Bond-vibbar fick vi i form av ”Snake Eater” från Metal Gear Solid 3, där Arméns Musikkår återigen visade toppform. Huvudtemat från Final Fantasy VII visade sig fungera bra även med blåsorkester, även fast arrangemanget var snarlikt det som spelats tidigare med symfoniorkester på diverse konserter. Det är dock ingen nackdel att återanvända då det är ett av de finaste arrangemangen jag hört.
Framåt slutet var det dags för en världspremiär: Battlefield 1, med musik av Johan Söderqvist och Patrik Andrén. Orvar Säfström berättar att han blev glad när han fick höra att spelet skulle utspela sig under Första Världskriget och hoppades på mer finstämda toner som skulle kunna passa in på en konsert som denna. Det visade sig vara en lyckad kombination, där de lugnare partierna stack ut mest. Sedan är det ju svårt att sluta nynna på Joel Erikssons klassiska huvudtema som har hängt med ända sedan det första spelet i serien.
Jag tycker att ett extranummer alltid ska bestå av något som inte redan framförts på konserten ifråga. Här lyckas DefCon 1 infria detta önskemål och bjuder på Nobuo Uematsus mästerliga operastycke ”Aria di mezzo carattere” från Final Fantasy VI. Detta är för mig höjdpunkten, då Sabina Zweiacker sjunger omänskligt bra och återigen visar att detta tillhör spelhistoriens största stunder.
DefCon 1 visade sig vara en riktigt frisk fläkt till spelkonsert. Jag hoppas på fler lekfulla kombinationer framöver.