Orvar Säfström om nutida och framtida konserter

Score, konsertserien producerad av Orvar Säfström och Magnus Johansson, drar nu ut på höstturné med start i Jönköping 21 och 22 september. Sedan går tåget vidare till Norrköping den 29 september följt av en spelning i norska Trondheim i november. Vi kollade läget med Orvar inför konserterna i Jönköping.

Score har nu blivit en turné och ett flertal svenska konserthus har tagit emot er. Hur är reaktionerna när ni kommer med förslaget om att sätta upp en spelmusikkonsert?
– Vid det här laget har vi etablerat ett mycket gott rykte i svenskt musikliv, så ofta är det orkestrarna som kommer till oss. Ryktet sprider sig, folk i branschen pratar med varandra. Sen ligger vi på en del som vi vet är intresserade men kanske inte riktigt kommit till skott. Men med de bokningar vi har klara 2013 och 2014 redan så har vi snart kört med alla någorlunda stora svenska orkestrar.

Hur har sedan reaktionerna från de involverade varit efter konserterna?
– Som sagt, reaktionerna är nästan överdrivet positiva. De förväntar sig kanske ett jippo för ”kidsen”, men inser på plats att det här är mycket större än så. Jag tror det är något av en ögonöppnare första gången man gör en seriös spelkonsert.

Ni har ingen webbplats för Score. Planeras en sådan?
– Jag vet, det är lite galet. Vi har haft planer för en sådan flera gånger och anlitat webbyråer att göra en, men vi har aldrig blivit nöjda. Nu riktar ju vi oss primärt mot orkestrarna kanske, och sen mot publiken i själva produktionerna på plats. Men herregud, klart vi ska ha en hemsida.

Hur ser planerna för framtiden ut? Blir det fortsatt fokus på liknande upplägg med symfoniorkester eller finns det även utrymme för andra typer av konserter, exempelvis med en mindre ensemble, ett rockband eller någonting helt annat?
– Det finns flera olika idéer. Till exempel snackar vi om en storbandskonsert, med musik från spel som Grim Fandango, Neverhood och L.A. Noire. Och även andra typer av upplägg tematiskt. Jag tror vi är vid ett vägskäl nu då spelkonserter måste utvecklas – och kanske kan man prova flera nya vägar samtidigt?

Finns det idéer om att sätta upp en specialkonsert för en specifik spelserie?
– Ja. Helt klart. Men allt är ju en balansgång. Jag vill göra en Skyrim-konsert med Max von Sydow som presentatör/recitatör. Men Bethesda är hopplösa att ha att göra med, så jag tvivlar på att vi får till just det.

Vad står på konsertprogrammet i Jönköping?
– Det är ju första gången här, så vi kör en bra blandning av gammalt och nytt, stillsamt och kraftfullt, japanskt och västerländskt. Några exempel ur programmet är Journey, Uncharted, Final Fantasy IX, Shadow of the Colossus (vår första svit, den vi hade på Joystick 2.0) och inte minst vår Zelda-svit på nästan 15 minuter.

Score
Jönköping 21-22 september
Norrköping 29 september
Trondheim i november

Konferencier
Orvar Säfström

Orkester
Jönköpings Sinfonietta

Dirigent
Charles Hazlewood

Mer information samt biljettbokning här.