Squids Wild West Original Game Soundtrack

Kompositör
Romain Gauthier

Artikelnummer
Digital utgivning

Utgivet: 21 september 2012

Om man söker efter Romain Gauthier på Wikipedia får man veta att det är namnet på en schweizisk urmakare. Kanske är det då tur att kompositören Romain Gauthier skriver tydligt på sin webbsida att det är det han är (och ingenting annat). Dessutom finns inte en endaste bild på en urtavla, vilket annars skulle kunnat orsaka viss förvirring.

Väl inne på Romain Gauthiers (återien, kompositörens) webbsida läser jag igenom hans verkförteckning som sträcker sig från 1997 fram till idag och täcker in allt från Dreamcast och PlayStation 2 till diverse mobilplattformar, barnspel, tv-serier och till och med den finska katastrof-maskinen N-Gage. Efteråt kan jag inte låta bli att undra varför inte han står på Wikipedia tillsammans med, eller istället för, den schweiziska urmakaren. Efter 15 år i branschen som kompositör och ljuddesigner kan jag tycka att han åtminstone borde ha gjort sig förtjänt av en rejäl Wikipedia-artikel.

Högst upp på listan är spelet Squids Wild West från den franska spelutvecklaren The Game Bakers, uppföljaren till det första spelet i serien som kom i fjol och som hette rätt och slätt Squids. Båda spelen har fått fina recensioner, är turbaserade strategirollspel som utspelar sig på havets botten och har musik skriven av Romain Gauthier. Om man lyssnar på båda spelens soundtrack efter varandra känns uppföljaren som en naturlig musikalisk utveckling från del ett; arrangemangen är av samma typ och en del melodier och rytmer känns igen i tvåan.

Det Abbey Road-influerade omslaget för soundtracket till första Squids-spelet.

Överlag är musiken berättande på ett filmiskt, ganska storslaget sätt. Ljudbilden är mycket större än i ettan, inte alls lika intim; omslaget till ettans soundtrack är en hyllning till Beatles Abbey Road-omslag och ljudbilden ligger likaså närmare snäll popmusik än dramatisk filmmusik. Detta är ingenting dåligt utan passar musiken väl. De mer nedtonade bitarna som ”Seawood” och ”What It’s About” förnimmer stundtals enkelheten från ettan, men stannar inte där utan rör sig vigt mellan det lilla och det stora.

Den stora musikaliska skillnaden är att musiken tydligt förstärker den vilda västern-influerade miljön i spelet. Kastanjetter, munspel, militärtrummor och Ennio Morricone-inspiration samsas med det lekfulla och lättsamma från del ett. Övelag är musiken till Squids Wild West mycket tyngre och allvarsam. Även om bitar som ”Calamari Cavalry” snarare känns peppande än tyngande är det tydligt att allt inte står rätt till i den våta västern. När man kommer vidare till exempelvis ”The Wild Hunch” befinner man sig på en helt annan musikalisk kontinent än ens den mest dramatiska musiken i ettan.

Ett av mina första riktigt starka intryck av det första spelets soundtrack var hur väl producerat och arrangerat allting var. I princip varenda spår kändes som en stilstudie i tydlighet, balans och musikaliskt finlir. Samma gäller för tvåan, med undantag av vissa delar som känns mer flyhänta än andra. Skivans tre mastodontspår, ”The Bigger Adventure”, ”Return to Thalas” och ”The Lost and the Damned” är alla lika välgjorda som de ifrån ettan medan några av de kortare spåren känns som att de kanske inte fått lika mycket uppmärksamhet.

Något som däremot är sant för hela albumet är att det är väldigt varierat och aldrig blir jobbigt att lyssna på. Västerntemat genomsyrar allting men känns naturligt, inte påklistrat, och inte så klyschigt som det hade kunnat göra. Det märks både i det lilla, som gitarrkompet i vissa låtar, och i det stora, som hela partier som kunde vara tagna ur vilken spaghettivästern som helst. Helheten är ändå tydlig och sammanhängande tack vare kompositörens tydliga musikaliska riktning.

Att köpa soundtracket till Squids Wild West kostar $7 (ungefär 49 kronor) och är i mitt tycke ett mycket bra köp, väl värt pengarna. Om man är osäker kan man lyssna igenom musiken på Romain Gauthiers webbsida först. Där finns även soundtracket till det första Squids och flera andra spel som han gjort musiken till.

Hoppas bara att någon gör en Wikipedia-artikel om honom snart.