Goomin Nam är en spelmusikkompositör från Sydkorea, vars musik nu ges ut internationellt för första gången på det nystartade amerikanska skivbolaget Scarlet Moon Records. Först ut är två album med musik från det koreanska onlinerollspelet Monarch: Heroes of a New Age. Eftersom Goomin Nam fortfarande är ett okänt namn utanför sitt hemland intervjuade vi honom med anledning av att hans musik nu når ut till lyssnare världen över.
Börja gärna med att presentera dig själv lite kort för våra läsare, eftersom det här är första gången de flesta får stifta bekantskap med dig.
– Jag är en spelmusikkompositör, läskigt nog snart 40 år gammal, baserad i Seoul, Sydkorea. Jag föddes här och bor nu inte så långt från där jag växte upp. Min enda ”formella” musikutbildning förutom musiklektionerna i grundskolan är att jag tog pianolektioner i ungefär sex år som barn, vilket var vanligt i Korea då. Utöver det har jag fått lära mig allt jag vet om musik och komposition på egen hand.
När blev du först intresserad av musik? Började du komponera samtidigt, eller kom det senare?
– Som liten var jag faktiskt mer intresserad av att teckna serier än av musik. I gymnasiet började jag dock inse att jag kanske var lite bättre på att skriva musik än många av mina vänner. Senare, på högskolan, lånade jag en kompis Roland Sound Canvas som jag började göra musik med.
Jag har lagt märke till att du ofta har med piano eller andra klaviaturinstrument i din musik, så jag gissar att du är pianist – stämmer det? Spelar du några andra instrument?
– Jajamen, jag spelar keyboard. Mina ambitioner att lära mig spela flera instrument har däremot inte lett någonstans, så när jag behöver hjälp med andra instrument vänder jag mig till mina vänner.
Musik är uppenbarligen en stor del av ditt liv, men vad har du för andra fritidsintressen?
– Om någon hade frågat mig vad jag gjorde på fritiden innan jag fyllde trettio hade jag utan tvekan svarat ”spela tv-spel”. Men nu måste jag spela spel i mitt arbete, så min nya hobby har blivit att resa. Fram tills nu har jag bara rest i Asien, men jag planerar att utforska Europa och Amerika snart och då ska jag definitivt åka till Sverige!
Spelade du mycket tv-spel när du var liten? Minns du några favoritspel från din barndom?
– Jag älskade verkligen att spela tv-spel som barn. När jag var runt tio år brukade jag gå till arkadhallar. Men jag var väldigt godtrogen som barn, så efter att mina lärare sagt att spelen skulle förstöra mina betyg gick jag inte så ofta. Det var när jag gick i sjuan och spelade Super Mario Bros. till NES för första gången som jag fastnade totalt!
Fastnade du direkt för musiken i tv-spel eller ”upptäckte” du den vid något särskilt tillfälle? Drömde du om att själv skriva musik till spel när du var liten?
– Jag blev helt tagen när jag spelade Final Fantasy IV och hörde ”Theme of Love” för första gången. Ett annat spel som gjorde ett starkt intryck på mig var Ys III till PC-Engine. Den var så dyr att jag fick låna den av en kompis. Vid den tiden tänkte jag inte på att göra spelmusik själv, jag gillade bara musiken väldigt mycket.
Vad lyssnar du på för musik? Finns det nån särskild artist, genre eller stil som du gillar eller ogillar?
– Jag försöker att lyssna på ett så brett urval av musik som möjligt och tycker om all musik som verkligen berör mig. När jag började skriva spelmusik inspirerades jag mycket av Yoko Kanno. Nu gillar jag Coldplay, John Williams och Radiohead. Min svagaste sida är nog hiphop, framör allt för att jag inte är så bekant med den genren som med andra.
Berätta lite om hur du jobbar. Har du ett kontor eller en studio, eller jobbar du hemifrån? Vad har du för utrustning?
– Jag har en studio med sex inspelningsrum som jag driver tillsammans med mitt team. Mina partners som jag utvecklade iOS-spelet Bar Oasis med sitter på andra våningen i samma hus. När jag började arbeta professionellt, 2001, använde jag många hårdvarusyntar men nu jobbar jag mest med olika programvaror, framför allt Cubase.
Din musik har en genreöverskridande mångsidighet som är typisk för spelmusik, särskilt den från 80- och 90-talet. Känner du dig bekväm med att röra dig mellan olika stilar? Föredrar du någon särskild stil eller genre?
– När jag komponerar föredrar jag ingen särskild genre. Alla stilar har sin egen charm och jag vill nå fram till den charmen så gott jag kan. Först och främst försöker jag hitta den genre eller typ av musik som passar till varje enskilt spelmoment. Mest bekväm känner jag mig med att skriva för solopiano eftersom man kan göra ett helt musikstycke med bara piano.
Soundtracket till Monarch är producerat med en smart kombination av inspelat material och mjukvarusyntar. Hur kom du fram till vad som skulle spelas in och vad som skulle läggas på i efterhand i studion?
– Den största anledningen till att inte allting spelades in live var ekonomin. Det är svårt att få utrymme i budgeten för en hel orkesterinspelning. Vi hade tur som kunde spela in stråkorkester och soloinstrument till Monarch. Redan när jag börjar komponera planerar jag i förväg vilka instrument och vilka musikstycken som skall spelas in för att veta hur mycket det kommer kosta. Därmed inte sagt att allting går som planerat! Men det underlättar att kunna ta hänsyn till vad som skall spelas in och vad som skall göras i studion när jag komponerar.
Hur jobbade du med orkestern inför inspelningen? Skrev du orkesterns noter och dirigerade själv, eller hyrde ni in någon annan för de bitarna?
– Jag skrev alla partitur och stämmor själv och dirigerade också under inspelningarna. Jag har inte studerat hur man leder en orkester, så jag såg antagligen lite obekväm ut. Men efter att ha gjort det ett tiotal gånger tror jag att jag börjar få in den rätta känslan.
Upplevde du några särskilda svårigheter med att mixa ihop inspelningarna med de samplade instrumenten?
– Balansen mellan liveinspelningar och mjukvaruinstrument är alltid knepig. Ibland låter MIDI-spåren bättre än inspelningarna, men det tror jag oftast beror på akustiska problem. Den där balansen måste man lära sig medan man håller på, genom erfarenhet.
Hur mycket live-inspelningar gör du i ditt arbete?
– Jag spelar in gitarr hela tiden, både akustisk och elförstärkt. Jag måste ha jobbat på omkring 1 000-2 000 musikstycken hittills och till kanske 200-300 av dem har jag spelat in gitarr. Jag gör orkesterinspelningar två gånger om året, mestadels stråkorkester, men har ännu inte haft nöjet att spela in kör.
En sak som jag tänker på med musiken i dator- och tv-spel är att den inte får vara för intressant eller händelserik, så att den tar fokus från själva spelet. Samtidigt riskerar väldigt diskret och tillbakadragen musik att inte vara särskilt minnesvärd eller stämningsladdad. Är det här något du tänker på när du komponerar?
– Jag upplever att spelmusik som skrivs i dag förväntas hålla sig i bakgrunden och inte sticka ut eller göra stort väsen av sig. Personligen tycker jag inte om den här utvecklingen; jag vill att folk skall komma ihåg musiken. Samtidigt får den inte bli för upprepande. Jag försöker göra mina musikstycken så långa som möjligt för att undvika att spelarna tröttnar på dem. De flesta bitarna i Monarch, till exempel, är mellan 3-4 minuter. En av mina grundidéer när jag gör spelmusik är att varje stycke skall göra ett gott intryck på spelaren minst en gång, även om musiken befinner sig i bakgrunden.
Spelmusik, precis som andra typer av soundtrack eller programmusik, är en del av en narrativ helhet. Tar du hänsyn till eller inspiration från andra aspekter av spelet när du komponerar?
– Jag tycker att alla delar av spelet är viktiga att tänka på när man komponerar. För mig personligen är de två viktigaste aspekterna ”vad ser spelaren på skärmen just nu” och ”vad känner spelaren just nu”. I singleplayer-spel, där tyngden ligger på historieberättandet, fokuserar jag oftast på den känslomässiga aspekten. Men i ett onlinerollspel där historien inte är lika viktig fokuserar jag på känslan som spelaren får av det den ser på skärmen.
Använder du återkommande musikaliska teman eller motiv för att etablera kontinuitet och riktning i musiken eller föredrar du att varje enskilt musikstycke står för sig självt?
– Det beror på situationen och vilken typ av spel det är. Många koreanska spel är onlinespel som man ägnar hundratals eller till och med tusentals timmar åt. I sådana spel skulle återkommande melodier snabbt bli uttröttande och frustrerande, så då försöker jag undvika det.
Som kompositör är man en del av ett utvecklingsteam där alla har olika roller. Vad har du för erfarenheter av att arbeta i sådana team? Hur tidigt i spelets utveckling brukar du bli involverad?
– Med Monarch fick jag vara med från ett väldigt tidigt stadium. När jag blir involverad varierar, men jag föredrar att få vara med så tidigt som möjligt. Då har jag mer tid att komponera och större möjligheter att komma med förslag på musikstilar eller sound som kan passa till spelet.
Hur mycket av spelet får du ta del av medan du arbetar? Får du prova tidiga demoversioner eller endast titta på konceptbilder, videoklipp och liknande?
– Som regel begär jag att själv få prova spelet medan det utvecklas. Men om det är helt omöjligt försöker jag åtminstone att få tag på så många bilder, videoklipp, med mera, som jag kan.
Spelmusikens popularitet har ökat dramatiskt sedan millennieskiftet, både som nischad genre och i media i allmänhet. Det har bland annat lett till ett ökande antal symfoniska konserter med dator- och tv-spelsmusik runt om i världen. Har du själv fått din musik uppförd live?
– Innan jag började arbeta med musik professionellt gjorde jag några konserter, men aldrig med spelmusik. I Korea tänker folk på spel och konst som två väldigt skilda saker, så det lär bli ganska svårt att ordna en spelmusikkonsert. Men jag skulle verkligen älska att få organisera eller vara med på en sån konsert.
Har du skrivit musik till mer än bara spel? Hur ser du i så fall på det jämfört med att skriva spelmusik?
– Jag har gjort musik till reklamfilm, animerad film och spelfilm i Korea. En gång gjorde jag musik till en reklamfilm för Nike Woman med Yuna Kim, olympisk guldmedaljör i konståkning från Sydkorea. Jag var assisterande musikregissör till spelfilmen Rough Cut från 2008 av Ki-duk Kim. Efter att ha arbetat inom olika områden känner jag att alla har sina för- och nackdelar. Inget har varit särskilt enkelt. Nu fokuserar jag på spel och animation, där jag känner mig mest hemma. Dessutom har jag bildat ett band, Tellement. Vi släppte vårt första album i januari i år och skall släppa ett nytt album vartannat år. Att spela i band är väldigt annorlunda jämfört med vad jag jobbar med annars.
De två Monarch-albumen är de första som släpps på Scarlet Moon Records. Kommer vi få höra mer av dig i framtiden?
– Definitivt! Jag har haft kontakt med bolagets grundare, Jayson Napolitano, i flera år och är väldigt tacksam inte bara för det här samarbetet utan allt hans stöd genom åren. Jag är säker på att Jayson och Scarlet Moon Records kommer att bli en bro mellan musiken i öst och i väst och ser fram emot att jobba mer med dem i framtiden.
Slutligen, kan du avslöja lite mer detaljer om vad du jobbar med för tillfället?
– Just nu arbetar jag på två koreanska animerade filmer och fyra spel. Jag kommer att skriva om dem på min blogg och min Facebook-sida. Båda är på koreanska, men jag jobbar på att få upp en engelsk sida också. Jag har missat flera möjligheter på grund av språkbarriären, men jag anstränger mig för att överbrygga den. För övrigt har den senaste episoden av Bar Oasis nyss släppts till iOS. Det är ett speciellt projekt för mig eftersom det utvecklas av några av mina barndomsvänner. Totalt kommer fyra episoder att släppas och jag ansvarar för ljudet i alla delar.
Tack så mycket för att du tog dig tid att svara på alla mina frågor och lycka till med dina framtida projekt!
– Tack själv! Det känns smickrande att bli intervjuad utanför mitt hemland och jag hoppas få presentera ännu mer och bättre musik i framtiden!
Tack också till Jayson Napolitano på Scarlet Moon Records för att ha förmedlat kontakten samt Taek Sun Song för översättning till och från koreanska. Läs mer om spelet på utvecklarens webbsida: MaiusGames.
Monarch: Heroes of a New Age Original Soundtrack på iTunes Store, Amazon, Loudr och Bandcamp.
Monarch: Heroes of a New Age Arrangements and Variations på iTunes Store, Amazon, Loudr och Bandcamp.