White Mages inför konserterna i Västsverige

White Mages är en ensemble som gjort sig känd för att finstämt med klassiska instrument framföra spelmusik live i mindre skala.

Efter en hyllad Final Fantasy-konsert i Stockholm i december förra året är det nu dags för besök i Västsverige. Först ut är Trollhättan på lördag och sedan görs ett stopp ute på landsbygden i Hålanda, Ale kommun. Vi tog ett snack med David Westerlund inför konserterna.

Hur gick det till när ni bokades in på Mauritzberg i Hålanda?
– Av en händelse så har en medlem i ensemblen släkt där som även arrangerar konserter. Så vi tog med denna konsert som en bonus.

Kan du avslöja någon höjdpunkt vi kommer få uppleva på konserterna?
– Jag gillar ju Mega Man 3, så det är en personlig höjdpunkt för mig. Vilken boss? Ha, hemligt! Men en som vi aldrig spelat förr.

Hur var reaktionerna efter Final Fantasy-konserten i Stockholm senast?
– Jag har bara hört positiva saker, vilket förstås är kul. Stående ovationer och lyckoskrik ljuger inte.

Hur ser framtiden ut för White Mages?
– Vi har på kort tid blivit väldigt eftertraktade och nya bokningar droppar in i princip varje vecka. Vårt mål är att vara Sveriges ledande ensemble för spelkonserter i mindre format, samtidigt som vårt företag Game Music Entertainment förstås fortsätter med att producera större symfoniska konserter.

Har ni möjligen en plan eller önskan att spela utomlands framöver?
– Önskan ja, plan ja, verklighet: mycket snart. Kanske redan detta år.

Gänget bakom den världsomspännande Final Fantasy-turnén Distant Worlds anordnade i London för bara någon vecka sedan en konsert under namnet A New World, där musiken framfördes av en mindre ensemble. Är denna typ av spelkonserter möjligen en trend som är här för att stanna?
– Ja haha, det känns faktiskt lite kul. Arnie Roth, arrangören bakom Distant Worlds och A New World, satt i publiken när vår mindre klassiska ensemble spelade just Final Fantasy i Stockholms Konserthus 2010. Jag kan intyga att han blev väldigt inspirerad, och nu har han själv börjat göra Final Fantasy-konserter i mindre format. Jag tar det som en komplimang, han var ju trots allt inblandad och dirigerade den första symfoniska spelkonserten i och med Play: A Video Game Symphony i Sverige 2006 och den gav mig stor inspiration.

Denna gång uppträder White Mages i form av en trio bestående av David Westerlund på piano, Matilda Blomqvist på flöjt och Marika Dahlbäck på cello. Konserten i Trollhättan har fri entré. Hålanda-konserten kostar 150 kr för vuxna, 100 kr för ungdomar och studerande. Mer information om konserterna finns här:

Trollhättan lördagen den 22 februari 19:00

Hålanda söndagen den 23 februari 15:00