Silent Hill-konsert i Södertälje 12 okt

På konserten Silent Hill: The Music hyllas musiken till Konamis klassiska skräckspelsserie i samband med spelets 20-årsjubileum. Kompositören Akira Yamaoka kommer att vara på plats kvällen till ära och dessutom medverka på scen. Konserten hålls i Södertälje lördagen den 12 oktober.

Producenterna Filip Fjellström och Marcus Nordin är båda musiker tillika spelentusiaster. Filip berättar att de länge har gått i tankarna att en dag anordna en konsert för att hylla musiken till denna spelserie som de båda håller varmt om hjärtat.

- Det omfattar bland annat att planera allt innehåll, dra ihop ett band och repa in allt material. Projektet går under namnet Silent Hill: The Music och består av ett femmannaband från Stockholmstrakten.

Hur uppkom idén om en Silent Hill-konsert i Södertälje och hur lyckades ni få till detta?
- Både Marcus och jag är stora fans av serien och inte minst musiken och ljudbilden som Akira Yamaoka har skapat. Tanken på att anordna en konsert dedikerad till Silent Hill har varit ett återkommande snack under en längre tid, men mest skämtsamt och oseriöst. Ett exempel är att vi träffades på krogen och diskuterade fenomenet med P.T. och Silent Hills (detta var hösten 2014!) för att sedan halka in på Akira Yamaoka och konsertsnacket. Det slutade ofta med ett ”Vi hörs vidare. Hejdå!” och så rann allt ändå ut i sanden. När jag snubblade över det faktum att första spelet firar 20-årsjubileum i år hörde jag av mig till Marcus på fullaste allvar och menade att om vi ska göra någonting så ska det ske i år.

Filip berättar att han upptäckte Silent Hill i ett nummer av speltidningen Super Play troligen någon gång runt 1998.

- Jag läste en längre artikel där redaktionen rapporterade från E3. Det skrevs om ett nytt omtalat skräckspel från Konami. Jag var förtjust i skräckspelsgenren, hade spelat spel som Alone in the Dark, Resident Evil, 7th Guest och hade bra koll på genren. Trots att bilderna var intetsägande och det enda som gick att urskilja var protagonisten i brun skinnjacka så tänkte jag ”coolt – det där köper jag direkt!”. Jag tror det var en kinesisk version jag fick tag i, kopierad med cd-brännare och till det en utskriven ful omslagsbild som jag fortfarande har kvar. Allt för att jag skulle kunna spela Silent Hill innan releasen i Sverige. Silent Hill Theme är det första som hörs när spelet startas och jag minns fortfarande att jag slogs av den kusliga inledningen.

Hur har ni satsat på att marknadsföra konserten?
- Mestadels via Facebook. Evenemangssidan för konserten består i dagsläget av innehåll fyllt av referenser från olika spel, videoteasers, bilder och uppmaningar. Riktigt nördigt och kul. Vi har även tryckt upp affischer och flyers som vi delat ut – senast under Comic Con Stockholm. Sen tillkommer det olika intervjuer med lokal press.

Akira Yamaoka kommer kvällen till ära. Hur reagerade han på er inbjudan?
- Väldigt positivt och hjälpsamt. Han är ju en rock star. Han älskar att spela och har gjort några spelningar under de senare åren, men det här är första gången han kommer till Sverige för en konsert bara dedikerad till honom och hans musik.

Kommer han att gästspela under konserten?
- Han kommer medverka på scen, ja.

Kan du avslöja något om programmet?
- Fokus kommer ligga på musik från, men inte enbart, Silent Hill 1, 2 och 3. Det kommer dessutom vara inslag med sångerskan Carina Hernvald. Konserten är uppdelad i två akter.

Efter konserten hålls en efterfest på Quality Hotel Park. Hur ser planen ut?
- Med efterfesten skapar vi ett mervärde för kvällen. Jag har ofta känt att det finns ett behov för folk att mötas upp efter spelkonserter eller spelmässor – en mötesplats eller festlig avslutning. Det här ligger i linje med vad Powerplay anordnade för många år sedan i anslutningen till ett evenemang på Konserthuset i Stockholm. Då drog vi runt 300 personer till en närliggande nattklubb där vi sedan framförde massa Nintendo-hits. Det var skitkul och det händer att folk nämner det än idag. Värd för efterfesten på Quality Hotel Park är festmakarna Syntax Error Stockholm och tillsammans med dem bjuder vi in till en avslutning med lounge och mingel.

Filip, som står för trumset och glockenspiel i bandet, presenterar övriga medlemmar.

- Alla musiker är spelentusiaster och har anknytning till Södertälje.

  • Mattias Karlsson – keyboard. Både Mattias och jag är medlemmar i Nintendo 8-bitsbandet Powerplay.
  • Marcus Nordin – piano, gitarr och sång. Har varit aktiv i olika rockbandskonstellationer. Silent Hill 1 tillhör ett av hans favoritspel och lämnade så djupt intryck att han tatuerade in karaktären Alessas porträtt på underarmen.
  • Fredrik Holmlund – gitarr. Har en gedigen musikerbakgrund som innehåller tv-framträdanden i melodifestivalen, Allsång på Skansen samt år av turnéer.
  • Olof Fjellström – elbas. Rör sig inom jazzgenren. Hans favoritspel är Portal.

Du är för många känd som trummisen i Powerplay. Finns det planer på fler konserter framöver?
- Powerplay är aktiva och gör spelningar lite då och då. Senast var under ett jippo som Gröna Lund styrde ihop. I dagsläget har vi ett gig inbokat i slutet av november på spelfesten Kontroll i Södertälje.

Silent Hill: The Music Featuring Akira Yamaoka

Lördagen den 12 oktober 19:00
Estrad, Södertälje stadsscen

Fredrik Holmlund – gitarr
Marcus Nordin – piano, gitarr och sång
Mattias Karlsson – keyboard
Carina Hernvald – sång
Olof Fjellström – bas
Filip Fjellström – trumset, glockenspiel

Mer om konserten samt information om biljettköp finns här.