Hem Kompositörer Intervjuer Artiklar Recensioner Kalender Nyheter Länkar Redaktionen Forum

Intervju med Akira Yamaoka

Akira Yamaoka är mannen bakom musik och ljud i Silent Hill-spelen. Han har dessutom i senare delar tagit på sig alltmer ansvar, senast som producent för Silent Hill 4: The Room. Vi träffar Yamaoka några timmar innan det är dags för den första Play-konserten i Stockholm lördagen den 2 juni. Han verkar oerhört avslappnad, trots att han snart ska in på scen och spela elgitarr när orkestern framför ”Theme of Laura” från Silent Hill 2. Vi inleder med att fråga om Yamaoka har haft tid att se sig om i Stockholm.

- Inte den här gången. Jag var här för tre eller fyra år sedan, för ett Silent Hill 3-event och då var jag vid hamnen. Där var det fint.

Varför valde du att medverka på Play-konserterna i Stockholm?

- Jag hade väldigt skoj på Play-premiären i Chicago förra året. Och jag tror att publiken älskade det annorlunda sättet att framföra spelmusik, med symfoniorkester. Och det var därför jag bestämde mig för att vara med igen, och komma till Stockholm. Jag hoppas att fansen här kommer att gilla dagens show.

Känner du dig tillfreds att spela tillsammans med en orkester?

- Jag borde faktiskt vara mer nervös, men jag är väldigt avslappnad. Och jag kan knappt vänta på att få gå upp på scenen. Jag ska bara spela en låt från Silent Hill, men jag skulle väldigt gärna spela alla låtarna!

I vår intervju med dig 2002 fick du frågan om du hade några favoritkompositörer inom spelmusik. Minns du vad du svarade?

Yamaoka skrattar och minns uppenbarligen att han inte var alltför positiv i sitt svar då (se vår gamla intervju för att läsa vad han svarade). Vi frågar om han har några favoriter nu.

- Jag gillar mina vänner, som Uematsu-san och Koshiro-san. Det är inte så att vi spelkompositörer är fiender, men jag tycker att som kreatör bör du vara medveten om att du arbetar professionellt och då kan du inte gå runt och beundra någon annan kompositör. Men vi är vänner och jag respekterar alla andras musik.

Vilken typ av musik har på senare år influerat dig?

- Jag kan inte komma på någon speciell artist, men jag gillar trenden att blanda flera olika musikstilar. Nyligen har jag varit i Los Angeles en hel del och jag känner att hiphop i USA är väldigt annorlunda gentemot den som kommer till Japan. Jag tycker att den som jag hör i USA är bättre.

Har du några planer på att samarbeta med internationella artister?

- Ja, jag har en stark önskan att göra det. För tre år sedan samarbetade jag med det svenska bandet Interlace och det var en mycket bra erfarenhet. Jag vill gärna fortsätta göra sådant.

Är du nöjd med hur din musik från spelen användes i filmen Silent Hill?

Yamaoka skrattar och vrider lite på sig.

- Ärligt talat är jag till ungefär 70 procent nöjd. Det fanns utrymme för förbättringar, men på det stora hela är jag väldigt nöjd.

Vi är nyfikna på vad Yamaoka gör en helt vanlig dag när han inte arbetar. Han berättar:

- Jag gillar att laga mat, så när jag kommer hem lagar jag min egen mat, äter den, kollar Internet och sedan går jag och lägger mig. På helgdagar brukar jag bege mig iväg och handla, köpa mycket mat och tillaga den. Sedan går jag och lägger mig. Så ser en helt vanlig dag i mitt liv ut!

Efter det minst sagt matiga svaret berättar Niklas att han spelar i ett band och frågar Yamaoka om han kan tänka sig att producera ett album åt dem. Efter en hel del skratt får vi ett rakt och ärligt svar.

- Sannolikheten för ett samarbete är väldigt hög!

Vad tycker du om Machinae Supremacy?

- Jag har faktiskt inte haft chans att lyssna på dem än, säger Yamaoka och frågar nyfiket vad det är för typ av musik de spelar. Efter att han har fått veta vad det handlar om - rockmusik med tv-spelsinfluenser - utbrister han:

- Jag vill gärna uppträda med dem på scen. Då blir det fyra gitarrister!

Vad ser du mest fram emot ikväll då?

- Jag hoppas att folket, fansen som samlats här, kommer att få en härlig upplevelse. Jag är väldigt ivrig att få se deras reaktioner när jag kommer in på scenen.

Du skapade ungefär 200 fotstegsljud för Silent Hill 2. Hur många blir det i Silent Hill 5?

- Det där var ett väldigt listigt sätt att försöka få ut information om Silent Hill 5! För att kamouflera frågan: de nya konsolerna är så pass sofistikerade att du endast kommer att behöva runt en till två fotstegsljud!

På tal om Silent Hill 5, kan du berätta något om musiken i spelet?

- Kan jag ställa en fråga till er först: har vi utannonserat Silent Hill 5 än?

Nej.

Yamaoka skrattar.

- Det är fortfarande så långt borta, så jag har inget påtänkt!

Har du några planer på att uppträda mer live, förutom på Play-konserter?

- Förutom Play så har jag tänkt medverka på en livekonsert i Japan i juli (Extra ~Hyper Game Music Event), med Nobuo Uematsu, Yuzo Koshiro med flera. Det blir inte en konsert med symfoniorkester, utan snarare åt rockhållet - och med DJ:s och annat.

Skulle du kunna tänka dig att skriva musik för ett rollspel, eller är det helt enkelt inte din stil?

- Ja, jag skulle väldigt gärna vilja göra det. Kanske skulle jag i så fall inte hålla mig till den traditionella orkestreringsstilen. Förhoppningsvis blir det något i framtiden.

Om du fick välja att skriva musik till vilken typ av spel som helst, vad skulle det bli?

- Jag skulle definitivt välja ett FPS-spel!

Har du några svenska favoritband?

- The Cardigans. Och jag har alltid trott att HIM var ett svenskt band, men fick igår veta att det är finskt. Jag tyckte att HIM:s stil var svensk, men tydligen hade jag fel!

Vad skulle du säga om att flytta till Stockholm?

- Jag och min tolk diskuterar faktiskt det just nu, men skatterna i det här landet är ganska höga jämfört med i Japan, så vi är ganska shockade, säger Yamaoka och frågar oss om alla här tycker skattenivåerna är okej. Vi berättar att man får helt enkelt vänja sig.

- Bortsett från de höga skatterna så tycker jag att vädret, den svenska historien och atmosfären tillsammans skapar någonting speciellt. Detsamma gäller musiken. Jag finner det speciellt och det är något som intresserar mig, avslutar Yamaoka.

Av Johan Köhn & Niklas Lundqvist [2007-06-20]
Foton © Michael Finnermark

Click here to read this interview in English

Akira Yamaoka - utmanare till Zlatans berömda leende.

Yamaoka gillar The Cardigans.

På soundtracket till Silent Hill 3 finns en remixad version av "Rain of Brass Petals" producerad av svenska bandet Interlace.

Niklas, Akira och Johan

Niklas, Akira och Johan

Till toppen© 2001-2012 Spelmusik.net