Hem Kompositörer Intervjuer Artiklar Recensioner Kalender Nyheter Länkar Redaktionen Forum

Rainbows

Japp, här är den senaste och antagligen sista skivan i Hülsbeck Sound Collections. Den heter Rainbows och ger oss ännu mer bortglömda toner från 80-talet i ny version, men även mycket annat.

Den mest kända låten på skivan, och överhuvudtaget bland Hülsbecks produktion, är temat från Giana Sisters från den oblyga Mario-kopian med samma namn som kom till Commodore 64 år 1987. De två första låtarna är ”Giana Sisters (Theme)” och ett medley.

Giana Sisters-introt är i sin relativa enkelhet en smått genialisk låt, som av någon anledning aldrig misslyckas med att få en på gott humör. Den har under årens lopp gjorts i flera versioner, och denna är ren, följsam och melodisk.

Medleyt med mer Giana Sisters-musik är arrangerat av Jürgen Frosch och känns lite sömnigt. Det har inte samma energi som introtemat, men bygger också på lite lugnare material. Det är snyggt ändock ganska enkelt mixat.

”Jinks” härstammar också från C64:an och den här sången bygger på introt från spelet. ”Jinks” kommer igång efter ett tag och blir lite technoaktigt, i snabbare takt än SID-originalet, med en skojig trumma som låter som en knackning i golvet.

Musiken till Amiga-spelet Z-Out beskrivs som ”eine furiose Baller-Orgie”. ”Z-Out (Theme)” är stämningsfull och bastyngd med en enveten pianoslinga. ”Hyperblast” är en låt av Hülsbecks polare Rudolf Stember. Den är lite speciell men ganska tråkig. Till skillnad mot flera av Hülsbecks låtar känns den längre än vad den är.

Det finns även ett medley från det ganska okända spelet Jim Power som gavs ut till diverse format som SNES, Amiga, PC, Mega Drive och PC-Engine. Det låter ibland lite som Turrican-musik, men känns lite lekfullare. Och syntgitarren låter nästan som en elgitarr. Dock inte särskilt snygg scratch-effekt mellan de olika melodierna - inga mjuka övergångar.

”Cut Character” är vad jag förstår en samling av musik avsedd för film. Hülsbeck har flera gånger uttryckt en önskan om att någon gång få göra filmmusik. Men ”Cut Character” skiljer sig inte så mycket från det vanliga lågbudgetfilmskvalet. Det är sönderhackat och aningen påfrestande och känns lite omotiverat att ge ut på skiva. Däremot gjorde Hülsbeck ett mycket stämningsfullt soundtrack till kortfilmen Light at the End of the Tunnel häromåret.

”8.15 to Nowhere” härstammar från ett spel som aldrig gavs ut. Det är en blippig, hoppig och kul låt med skojiga vändningar. Ändå en ganska sedvanlig spellåt, som nog skulle passa i allt från racerbilar och schack till Phantasy Star-labyrinter.

En ganska traditionell danslåt med pliktskyldigt dålig text hittar vi i ”Easy Life”. Jag vet inte om detta var en potentiell hit 1994, men oavsett vilket känns den ganska dammig och tjatig och håller nuförtiden inte mer än en eller två lyssningar.



Själv föredrar jag svenska bandet Machinae Supremacys något hårdare Giana-medley som kan laddas hem på bandets hemsida.

Efter denna nostalgi-kavalkad kommer några låtar av D. Laurent. Nu i lite olika genrer med stundtals experimentella tongångar. Först spår 11, ”Station 2045”; orientaliska röster, radioknaster, kattmjau, skallerormsskaller och en basgång. ”El Ritmo” tillåts också spåra ur lite väl mycket, med underliga stönanden och skrik, men har en mysig latinamerikansk inledning. ”Yo! Rock the House” är det bara att skippa om man är allergiskt mot … ”Yo!”:s. ”Dream Dimension ’94” är en återinspelning av danslåten ”Dream Dimension” från förra skivan, To be on Top, fast denna gång i turbofart. Resultatet blir nästan parodiskt, då originalet varken var särskilt originellt eller långsamt.

Avslutningen på låtarna, innan ”Samplemania” tar vid, är en faktiskt ganska trevlig låt av inhopparen Jörg Schwiezer. Men ”Return to LFO” känns ändå lite torr och ihålig efter ett tag.

I slutet av skivan hittar man fyra stycken ”Samplemania”, som helt enkelt är samplingar att använda vid egen musiktillverkning, men för den vanlige hobbylyssnaren känns dessa enormt överflödiga och gör att skivan får en ganska omständlig och trist avrundning. Som vanligt hos Hülsbeck är det mycket av, och proffsigt utförd trumprogrammering.

Titeln Rainbows kanske syftar på Hülsbecks tid hos företaget Rainbow Arts, hos vilka han skrev musik till Jinks, R-Type, Starball, To be on Top med flera. Tyvärr finns det bara text på tyska i CD-häftet, vilket i och för sig kan vara kul att läsa ändå. Skivomslaget är lite psykedeliskt men ändå rätt så tråkigt. Dock ej på randen till smaklöshetens horisonter i samma grad som föregångarens, To be on Tops konvolut.

Sammanfattningvis är Hülsbeck en hejare på att fixa låtar, men har inte alltid så god smak när han väljer andras. Rainbows känns också lite splittrad med alla medleyn, ”previews” med mera och ”Samplemania”-spåren som endast innehåller samplingar för ”trackers” känns inte som någon motiverad utfyllnad. En alldeles speciell, sprudlande men återhållsam Hülsbecksenergi dyker upp ibland, och är tyvärr också borta ibland.

Av David Wallgren [2003-06-02]

Kompositörer
Chris Hülsbeck
Rudolf Stember
D. Laurent
Jörg Schwiezer

Arrangörer
Chris Hülsbeck
Pseudo D
Rudolf Stember
Jörg Schwiezer
Jürgen Frosch

Artikelnummer
HDC5

Utgivet: 1994

Rainbows

Speltid: 72:13

  1. Giana Sisters (Theme)
  2. Giana Sisters (Medley)
  3. Jinks
  4. Z-Out (Theme)
  5. Hyperblast
  6. Jim Power (Medley)
  7. Super Turrican II (Preview)
  8. Cut Character (Medley)
  9. 8.15 to Nowhere
  10. Easy Life (Extended)
  11. Station 2045
  12. El Ritmo (Original Version)
  13. Yo! Rock the House
  14. Dream Dimension '94
  15. Return to LFO
  16. Samplemania I
  17. Samplemania II
  18. Samplemania III
  19. Samplemania IV


2.5 av 5

Till toppen© 2001-2012 Spelmusik.net