Hem Kompositörer Intervjuer Artiklar Recensioner Kalender Nyheter Länkar Redaktionen Forum

Castlevania - The Concert

I många år har jag längtat efter en konsert där musiken från Castlevania hyllas. En kall vinterdag i februari var det så äntligen dags att än en gång stiga uppför trapporna till Stockholms storslagna konserthus. Det har blivit lite av en tradition att det hängs upp en gigantisk banderoll inför varje spelkonsert och den här gången var inget undantag. Jag blir lika imponerad varje gång.

Redan i inledningen går det att ana vad som komma skall. David Westerlund äntrar scenen indragen i en kista. Han har intagit rollen som Dracula och levererar under kvällen det ena klassiska citatet efter det andra från serien. Konsertsalen är pyntad med diverse attiraljer för att sätta den rätta stämningen och även om det är sparsmakat så fungerar det bra.

David Westerlund, Erik Eklund och övriga inblandade i produktionen gör ett strålande jobb för att få en dröm att bli verklighet. När David tar ton och framför klassiska citat från Castlevania-serien myser alla inbitna. Allra mest underhållande blir det inte helt oväntat när inledningen från Symphony of the Night spelas upp dramatiskt av David och Erik spelandes Dracula respektive Simon Belmont.

Att några entusiaster tar sig an uppgiften att arrangera ett stort antal stycken från Konamis klassiska serie är beundransvärt. Att männen bakom konserten brinner för vad de gör kan inte blir mer tydligt och att ens komma på tanken att ta sig an en produktion som denna är bara det värt en eloge. Inbitna entusiaster från ett flertal länder i Europa, och till och med några från USA, reste till Stockholm för att uppleva någonting unikt. Och de lär inte ha ångrat sig.

Att äntligen få höra några av de mest minnesvärda kompositionerna från Castlevania i en konsertsal kändes fantastiskt. Allra starkast var det när ”Calling from Heaven” framfördes med två violinister i centrum. Precis som på Final Fantasy Piano & Vocal Collections Live förra året stod Maria Eklund för ett gnistrande fiolspel som var hela konsertens höjdpunkt.

Några andra minnesvärda ögonblick var Michiru Yamanes gästspel på ”Waltz of the Pearls” och ”Wood Carving Partita”. Vad som för kvällen kallades ”Old-School Medley” var tre odödliga klassiker framförda med orkester, rockband och orgel. ”Vampire Killer”, ”Bloody Tears” och ”Beginning” var utan tvekan några av konsertens starkaste kort. ”Chandeliers”, en personlig favorit för konsertarrangören David Westerlund, var riktigt bra med tajt orkester och strålande pianospel av japanskan Asuka Nakamura. Väl värt att uppmärksamma är också Erik Eklunds strålande orgelspel som skapade en skön tyngd i ett flertal av konsertens stycken.

Programmet var minst sagt varierat. Med klassiker som ”Dracula's Castle” och ”The Tragic Prince” från Symphony of the Night, ”Introduction” från Castlevania 64, mindre kända stycken från Game Boy-spelet Belmont's Revenge och ”Wicked Child” från Castlevania kan man inte säga annat än att det var en bred repertoar. Just i ”Wicked Child” spelade David Westerlund några oväntade melodier på elorgeln. Plötsligt hördes musik från Mega Man, Chrono Trigger och Final Fantasy och i ett senare stycke även Super Mario. Responsen blev inte helt oväntat spontana applåder och tillrop. David har efter konserten avslöjat att något av det som hördes är en vink om en framtida produktion.

Ljudbilden var inte alltid helt hundra och stundtals kändes det som att orkestern var lite i osynk, men de stunder då allt stämde var å andra sidan väldigt minnesvärda och ordet gåshud beskriver känslan vid ett flertal tillfällen denna kväll. Det har talats om fler möjligheter att uppleva Castlevania - The Concert live framöver och för de som av olika anledningar missade denna unika premiär är det verkligen värt att hålla utkik efter nästa chans. Det är dessutom även något nytt på gång från eldsjälarna bakom denna produktion och det ser jag med spänning fram emot.

Av Johan Köhn [2010-08-18]

 

Plats: Stockholms Konserthus

Datum: 19 februari 2010

Orkester: Stockholms Ungdomssymfoniorkester

Dirigent: Glenn Mossop

Gästartist: Michiru Yamane

Tre favoriter

Calling from Heaven

Chandeliers

Old-School Medley

Konsertprogram

 1. Introduction (Legacy of Darkness)
 2. Dracula's Castle (Symphony of the Night)
 3. Moonlight Nocturne (Symphony of the Night)
 4. Theme of Simon Belmont (Super Castlevania IV)
 5. Prayer (Symphony of the Night)
 6. Lost Painting (Symphony of the Night)
 7. Entrance Hall (Super Castlevania IV)
 8. Chandeliers (Super Castlevania IV)
 9. New Messiah (Belmont's Revenge)
 10. Praying Hands (Belmont's Revenge)
 11. The Sinking Old Sanctuary (Bloodlines)
 12. Calling from Heaven (Bloodlines)
 13. Wood Carving Partita (Symphony of the Night)
 14. Old-School Medley (Castlevania I: Vampire Killer, II: Bloody Tears, III: Beginning)

 15. - Paus -

 16. Introduction (Castlevania 64)
 17. Opposing Bloodlines (Rondo of Blood)
 18. Waltz of the Pearls (Symphony of the Night)
 19. Clocktower (Aria of Sorror)
 20. Wicked Child (Castlevania)
 21. Ripe Seeds (Belmont's Revenge)
 22. Psycho Warrior (Belmont's Revenge)
 23. Requiem for the Gods (Symphony of the Night)
 24. Organ Medley (Chromatische Phantasie - J.S. Bach; Passepied - C. Debussy; Clockwork - Castlevania III)
 25. The Tragic Prince (Symphony of the Night)
 26. Dance of Illusions (Symphony of the Night)
 27. Ending Theme (Super Castlevania IV)

  - Extranummer -

 28. Wandering Ghosts (Symphony of the Night)
 29. Beginning (Castlevania III)
Till toppen© 2001-2012 Spelmusik.net