Hem Kompositörer Intervjuer Artiklar Recensioner Kalender Nyheter Länkar Redaktionen Forum

Intervju med Orvar Säfström

Onsdagen den 26 september hölls en Halo-konsert i Berwaldhallen i Stockholm. Orvar Säfström var producent och konferencier och här berättar han om konserten, sin kommande bok om tv-spel och framtiden för spelkonserter i Sverige.

Hur känns det att vara spelmusikproducent?

- Jag är väldigt, väldigt trött. Jag har jobbat tre månader med konserten och de sista fyra dygnen sov jag sammanlagt 10 timmar. Det känns fantastiskt att vi, Karin Werner och jag som delade producentskapet, lyckades ro i land det här enorma projektet. Samtidigt känns det lite dystert att det är över. Det har varit en resa och nu är den tyvärr över - för den här gången.

Vad tycker du var bäst på konserten?

- ”Finish the Fight” och ”Halo Mjolnir Mix” med Jani Liimatainen på gitarr.

Hur kom det sig att just Jani Liimatainen spelade gitarr?

- Jag ville ha en finsk gitarrist. Nån cool och blek vodkapimplande virtuos! Andra som var på tapeten var Alexi från Children of Bodom och Emppu från Nightwish. Jani blev helt perfekt och jag är väldigt glad att han ställde upp.

Hölls någon liknande konsert någon annanstans i världen i samband med
Halo 3-släppet?

- Nej, ingenstans såvitt jag vet. Både Bungie och amerikanska Microsoft har uppmärksammat konserten och tyckt att detta var något av det häftigaste som hände runt Halo-releasen.

Har du pratat med kompositörerna bakom Halo-musiken?

- Nej. De var extremt upptagna med slutarbetet på Halo 3 så jag hade inte möjlighet att prata med dem. Jag ska försöka skicka en inspelning av konserten till dem.

Vad tycker du det är som gör Halo-serien speciell?

- Det finns bättre FPS och många andra spel med bra story, men Halo lyckas kombinera väldigt många bra element. Det som gör Halo speciellt är väl snarare den enorma genomslagskraften, att Halo idag är en viktig del av spelkulturen och populärkulturen överlag. Det finns en anledning att serien ofta jämförs med Star Wars. Star Wars (originaltrilogin) är jättebra men just att de borrat sig så djupt in i folksjälen gör fenomenet så mycket större än bara filmerna.

Är Halo 3 en värdig avslutning på serien?

- Ja, det tycker jag. Det blir lite speciellt när de två första kom till Xbox och trean till 360. Klivet blir så tydligt på något sätt. Det jag gillar med trean är att den kombinerar det matigare kampanjläget från ettan och det lysande multiplayerläget från tvåan. Det känns som det bästa från båda. Tyvärr har Bungie obegripligt nog inte lyckats rätta till spelets enda riktigt svaga punkt: ljudmixen. En del vapen låter som ljuddämpade symaskiner samtidigt som andra smäller och smattrar på full volym, fotsteg hörs nästan inte alls och en del dialog dränks i musiken. Helt oförsvarbart.

Kan det bli fler liknande konserter, fast då baserade på någon annan
spelserie?

- Ja, det tror jag definitivt.

Någon speciell du serie du tänker på?

- Final Fantasy har det ju redan gjorts konserter med utomlands och det finns också andra man skulle kunna tänka sig.

Vad har du för kommentar till Gunilla Brodrejs (Expressen)
blogginlägg där hon påstår att Halo-musiken är hjärndöd?

- Det där är bara standardiserat skitsnack från en kulturelitist som är livrädd att vanliga människor ska invadera deras lilla hemliga klubb. Vore jag hennes redaktör skulle jag kraftigt ifrågasätta en sågning av en konsert som ännu inte har genomförts. Det är som om jag skulle göra ned en film jag inte sett. Oseriöst och väldigt barnsligt, men kanske inte förvånande från en kvällstidning.

Du har skrivit boken 250 TV-spel - Från Action till Äventyr. Vad har du att säga om den?

- Efter ett mycket lyckat försök på Malmö Stadsbibliotek kommer många andra bibliotek i Sverige att börja ta in spel. Min bok är främst riktad till bibliotekarier och lärare, som en rivstart in i spelens värld. Först en grundkurs i spel och spelande som verkligen utgår från att det är allra första gången man sätter sig med en handkontroll i handen, sen rekommendationer på 250 intressanta spel från de två senaste konsolgenerationerna (GC, PS2, Xbox, Wii, PS3 och Xbox 360). Jag tror inte boken är något för inbitna gamers, de kan ju redan det här. Förhoppningen är dock att ge lite kött på benen åt alla de som snart ska jobba med spel och inte kan nånting just nu.

Du var nyligen på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och höll en föreläsning om tv-spel. Vad fick du för reaktioner från publiken?

- Extremt positiva. Mycket publik och många autografer! Nej, skämt åsido väldigt bra respons där både yngre och äldre kom fram och tackade. Jag pratade en hel del om negativa reaktioner kring spel (och plockade isär argumenten ett efter ett) men också om spel som vuxen kulturform.

Vad tror du om spelkonserternas framtid i Sverige?

- Jag tror det finns stor möjlighet att det blir fler. Sen tror jag också att Halo kan vara startskottet för mer specifika konserter, precis som man kan ha en filmmusikkonsert med bara Star Wars-musik. Kanske en renodlad Final Fantasy-konsert? Problemet är ofta partitur (noter) som sällan går att få tag på, även om soundtracket spelats in med riktig orkester. Hur som helst är spelmusik etablerat i kultur-Sverige nu. Sen får Expressen tycka vad de vill om det.

Vad har du för planer efter spelkonserterna i Malmö i november?

- Jag gör hela tiden nya saker, men det finns stor chans att det blir fler spelkonserter. En bok till ska jag försöka klämma ur mig till våren. Jag arbetar dessutom med en egenproducerad tv-pilot.

På tal om Malmökonserterna, har du något nytt att avslöja om dem?

- På måndag har jag ett möte med Malmö Symfoniorkester där jag tror att vi i stort sett spikar schemat. Det är rättighetsfrågan till ett par spel som fortfarande hänger i luften, annars är allt i stort sett klart. Just nu känns programmet väldigt, väldigt bra.

Med andra ord får vi hålla ut ett tag till för att få information om vad som står på programmet för spelkonserterna i Malmö den 8 och 9 november. Att Halo-konserten blev en succé är i alla fall helt klart och vi kan förhoppningsvis se fram emot fler spelkonserter producerade av Orvar Säfström i framtiden.

Av Johan Köhn [2007-10-07]

Orvar Säfström var en av producenterna bakom Halo-konserten som ägde rum i Berwaldhallen den 26 september.

Balett och Halo är lika med sant.

Danska Magtens Korridorer spelade på konserten en egen låt och ett arrangemang av "Heretic, Hero" från Halo 2.

Orvar berättade en saga för publiken.

Jani Liimatainen på gitarr framförandes "Halo Mjolnir Mix".

Till toppen© 2001-2012 Spelmusik.net