MP3 - inte enda alternativet
Musik i MP3-format är inte bara förhållandevis svår att komma över, eftersom mycket utav den MP3-musik som går att finna på ”nätet” är copyrightskyddad; filerna är också avsevärt mycket större än alternativ som MIDI, MOD, SPC, NSF och SID, m.fl. MP3-formatets fotfäste är tillföljd av att MP3-filer är Wave-filer (en digital representation av vanliga ljudvågor – ljud eller musik, med andra ord) som komprimerats för att endast ta upp en bråkdel utav den plats originalfilerna tar upp.
Analogt framställt ljud (läs: ”vardagliga” instrument och sång, för att inte krångla till det alltför mycket) kan generellt sett komprimeras mycket väl, men när det rör sig om den exakthet som digital precision per definition innebär, finns det ofta betydligt bättre alternativ. Och eftersom mycket utav den äldre spelmusiken, den chipbaserade sådana (NES, SNES etc.), är digital, så ”behöver” man egentligen endast konvertera från digitalt till analogt, då man vill bränna in musiken på en CD-skiva i form av ljudspår, som en vanlig CD-spelare skall kunna läsa.
Hur kommer ”vi” åt originalmusiken?
Digital originalmusik från gamla (läs: kassettbaserade) tv-spel, är ursprungligen dumpad från de ROM-enheter som spelkassetter huvudsakligen består utav. Låter som skumraskaffärer? Jo, om det inte finns några lagar som explicit antyder att det är olagligt, så är det i alla fall, utan tvekan, i gråzonen. De tekniska verktyg som används för att överföra information från en spelkassett till en dator är ofta hemmabygge, och jag skulle tro att många tekniskt kunniga gör det för utmaningens skull, men visst, ingen idé att sticka under stol med att mycket utav det som privatpersoner kan ta åt sig äran för, utnyttjas i den undre världen för att dra in stora pengar… Så är det, tyvärr. Har man lyckats att ta fram ett verktyg som tillåter en att dumpa information från en kassett, så är det knappast musik man exklusivt är ute efter; snarare vill man föra över en exakt kopia, en så kallad ROM-image, av kassettens innehåll; denna ROM-image består av bland annat maskinkod (lågnivåspråk inom programmering), grafik, ljud, kartor, musik, etc.. Det är sedan upp till en emulator, ett program som emulerar en plattform (Nintendo Entertainment System, till exempel) i mjukvaran, att tolka denna ROM-image, för utan nån form av emulator som kan tolka ROM-imagen eller specifika delar utav den, typ musik, tar datan bara upp onödig plats på hårddisken.
Va - du vill ha musiken utan att behöva bygga din egen ROM-mackapär?
Jag förstår dig; vi vanliga, dödliga, som endast vill åt musiken, har ju annat att göra. Inte sant? Precis, så därför tänkte jag ge dig adressen till en sajt som tillhandahåller det mesta du kan tänkas vilja ha. Om du har läst artikeln ”Varför intressera sig för denna genre?”, så kan du nog lista ut vart du skall bege dig, men om du inte läst den eller om minnet sviker dig, så får du här ännu en chans; Zophar’s Domain heter sajten som bör kollas in. Du finner där en massa olika program och WinAmp-plugins som låter dig spela upp bland annat NES-, SNES- och Mega Drive-musik. Det finns även fina arkiv av spelmusik som du kan skumma igenom och finna guldkorn i. Får jag rekommendera NSF- och SPC-filer? NES- respektive SNES-musik är då vad du får, och det är ju inte fy skam. Sedan skall man inte begränsa sig till en sajt, då det finns så mycket där ute på ”nätet”. Spelmusik hör ju i och för sig till de lite mer udda tingen på nätet, om något nu kan klassas som udda på nätet, men använd din favoritsökmotor och sök på. Må du finna det du söker.
Omväxling förnöjer
Sedan finns det ingen som säger att man måste begränsa sig till originalmusik. Ofta kan äldre musik som blivit remixad och kanske fått nya instrument, låta minst lika bra som originalen, om inte bättre. Personligen så har jag inget otalt med det ”blipblop”-aktiga NES-ljudet, men visst kan det hända, nån gång ibland att man lyssnar på chipmusik vars ljud man önskar vore lika bra som dess melodier och rytm. En bra melodi och en medryckande rytm, en bra låt kort och gott, kan rädda det mest föråldrade ljud, men tvärtom fungerar knappast. I och för sig så är det inget fel på att föredra originalmusik, vilket många entusiaster som brinner för äldre spelmusik gör; men om du, tillskillnad från dem, kanske inte gillar det gamla ”soundet” lika mycket, så har jag ett par länktips!
Mega Man Mod
Archives - M3A - En massa Mega Man-modmusik
Castlevania
Dungeon - Castlevania, någon?
VGMusic.com - Enda
MIDI-sajten du behöver känna till
Om du inte finner det du söker bör du kolla in respektive sidas länksektion. Eftersom spelmusikscenen ändå är ganska liten, tar man hjälp av varandra för att sprida sina sajter; länkas gör det kors och tvärs, så förhoppningsvis hittar du, om inte det du är på jakt efter, åtminstone någon annan bra spelmusik.
Av Andreas Collvin [2001-07-03]
Spelnostalgi
Assembler-programmering
En klassiker