Inför konserten i Malmö
Nu på söndag den 20 augusti är det dags för konserten Joystick som hålls på Stortorget i Malmö i samband med Malmöfestivalen och är alldeles gratis att komma och lyssna på. Malmö Symfoniorkester kommer tillsammans med medlemmar ur Malmö akademiska kör och Lunds Studentsångare framföra musik från Super Mario, Final Fantasy, en rad Commodore 64-klassiker och en hel del annat. Dirigent är amerikanen Stephen Coleman. Orvar Säfström, spelentusiast, filmjournalist och tidigare programledare för Filmkrönikan, ligger bakom konserten och berättar om hur den blev möjlig.
- Malmö Symfoniorkester (MSO) kontaktade mig förra våren om att göra en konsert med filmmusik. Jag hade just läst på nätet om Final Fantasy-konserterna i USA och föreslog att vi även skulle kunna göra en spelmusikkonsert. MSO tyckte det lät väldigt spännande och så var bollen i rullning.
Stortorget i Malmö rymmer 25 000. Hur stor publik tror du det blir på söndag?
- Allt beror på vädret. Blir det fint kan det bli väldigt mycket folk. Regnar det blir det bara spelfreaksen.
Hur har låtarna för konserten valts ut?
- Jag har bränt en massa skivor med spelmusik till MSO och sen har vi diskuterat oss fram. Vi har även fått input från en film- och spelmusiksexpert i Göteborg. Eftersom publiken sannolikt består av många icke spelintresserade har det musikaliska kommit i första hand. Jag kände själv på Play att en del stycken kommit med bara för att de är storsäljare. Metal Gear Solid (som ju är en sorts stråkbaserad techno egentligen) t ex fungerade inte alls med symfoniorkester utan lät bara rörigt. Vi tyckte t ex att musiken från EverQuest II var mer intressant än World of Warcraft även om det sistnämnda hade varit en enklare publikflört.
Berätta om hur Commodore 64-medleyt kom till.
- Jag är en gammal 64-nerd helt enkelt, och tanken att få höra stycken som ”Monty on the Run” med symfoniorkester kunde jag inte motstå. Sen är ju just C64:an med dess SID-chip mycket av en milstolpe inom spelmusiken.
Kan det bli fler spelkonserter från din sida framöver?
- Kanske det. Jag tror att intresset är stort. Nu spelar förstås vädret in just den här gången, men på inomhuskonserter kan jag inte tänka mig annat än utsålt var man än gör en bra spelkonsert.
Du var på Play-konserten i Stockholm. Vad tyckte du om den?
- Väldigt roligt. Men det märktes som sagt att de tänkte i mainstreambanor (lite märkligt då det var freaksen som gick på konserten). Jag var lite förvånad att produktionen inte var mer spektakulär. Jag räknade med en audiovisuell show, men det var ju en ren konsert med lite videoklipp bara. När det gäller publikresponsen var det härligt förstås. Sen är det alltid så att svältfödda fans blir extra lyckliga när just deras genre lyfts fram, ungefär som när hårdrock visas i TV.
En gedigen spelsamling på dryga 2000 spel har du. Är det några du är speciellt stolt över?
- Jag är ingen typisk samlare som ger 5000 spänn för ett inplastat japanskt originalspel. Jag har bara samlat på mig allt kul jag har kunnat genom åren och mycket är nerpackat i lådor i ganska stor oordning. Ett trettiotal konsoler, massor av spel och tillbehör och dessutom arkadspel och annat jox. Men vad fan, man samlar ju inte på frimärken i alla fall, avslutar Orvar.
Lennart Stenkvist är VD och chef för Malmö Konserthus. Vi frågar honom om han har fått några reaktioner inför konserten.
- Olika orkestermedlemmar har länge pratat om att vi borde göra en spelmusikkonsert. Genom egna erfarenheter eller barnens spelande har de förstått att det finns mycket symfonisk musik i spelvärlden. Vi har fått starka positiva reaktioner från omvärlden, d v s människor man talar med blir intresserade och en del medial uppmärksamhet har det också blivit.
Det här blir första gången ni framför spelmusik. Hur tror du att konserten kommer tas emot?
- Positivt, det är jag säker på. Vi tycker nog att vi hittat bra musik nämligen och inte bara exempel från kända spel.
Kan konserter med musik från tv- och datorspel bli ett återkommande inslag för MSO?
- Det kan man nog påstå men med vilken frekvens är svårt att säga. Det tar säkert något år innan det blir dags igen. Men å andra sidan håller vi just nu på att spela in musik till spelet Spider-Man 3 och om den verksamheten ökar kanske det blir fler konserter också.
Hur är det att spela in musik till ett spel?
- Det är spännande och lärorikt. Den här inspelningsuppgiften liknar ingen annan vi har gjort tidigare eftersom spelmediet har sin egen ”estetik” med överlappningar av olika ljud och musikkällor. Går inte att jämföra med att spela in t ex filmmusik.
Hur stor orkester ställer ni upp med på söndag?
- Det blir en mycket stor orkester med massa brass och fullödig klang. Vad som får plats på scenen helt enkelt.
Av Johan Köhn [2006-08-19]
Joystick
Datum: 20 augusti
Tid: 21:00
Längd: Ca en timme
Plats: Stortorget i Malmö
Orkester: Malmö Symfoniorkester
Medverkande: Medlemmar ur Malmö akademiska kör
och Lunds Studentsångare
Stora scenen på Stortorget i Malmö
Konsertprogram
Wizardry
Medal of Honor
Killzone
EverQuest II
Valkyrian - Valkyrieritten
Super Mario Bros.
Commodore 64-medley*
Spider-Man 3
Final Fantasy VI - ”Tina's Theme”
Final Fantasy VII - ”One-Winged Angel”
* Består av följande:
Defender of the Crown
Commando
Delta
The Way of the Exploding Fist
The Last Ninja
M.U.L.E.
Monty on the Run